Ruud Smeets

Al vanaf zeer jonge leeftijd is Ruud Smeets bezeten van muziek. Als kleuter speelde hij al heel veel op muziekinstrumentjes, van gitaar tot drumstel, van mondharmonica tot accordeon. Rond zijn zesde jaar heeft zijn vader een “echte” accordeon van een collega gekocht. Zijn zoon speelde accordeon en leerde Ruud de eerste beginselen. Thuis probeerde hij de liedjes enigszins te oefenen. 
Geïnspireerd door een vriend, is Ruud op zijn negende met accordeonlessen aan de muziekschool in Geleen gestart. Twee jaar later ging hij bij het accordeonorkest. Het was een zeer gedreven orkest van hoog niveau, waaruit vele professionele muzikanten zijn voortgekomen.  
Vanaf zijn 12e jaar wist Ruud al zeker dat hij naar het conservatorium wilde gaan. Twee jaar later is hij ook elektronisch orgelles gaan nemen; de ‘voorloper’ van het keyboard. Dit instrument sprak hem heel erg aan omdat hij er Pop en Jazz op kon spelen. Toen al zijn favoriete muziekstijl. Muziek van Santana en Earth, Wind & Fire draaide Ruud helemaal grijs. Zijn interesse in Jazz groeide steeds meer. Oscar Peterson en Jimmy Smith vond hij helemaal te gek.  
In 1983 is Ruud aan het conservatorium in Maastricht gestart met de vakken accordeon, elektronisch orgel en keyboard. In 1988 en ’89 behaalde hij hiervoor de bijbehorende Docerend Musicus diploma’s. In 1997 heeft Ruud te Hilversum het staatsexamen piano Lichte Muziek behaald. 
Aan diverse muziekscholen van Brabant tot Zuid Limburg geeft hij al 36 jaar les in piano, keyboard, accordeon en bandcoaching in Pop, Jazz combo’s en Big Band.  
Als pianist heeft Ruud bij diverse Big Bands, dansorkest, Jazzcombo’s gespeeld. Momenteel speelt hij samen met saxofonist Lucas Schellens het Jazzduo: Two on the Swing.   

Tijdens de lessen leert Ruud je om een goede technische en muzikale basis te hebben, zodat je dit steeds meer kunt toepassen in jouw muzikale stijl en voorkeur. De lessen zijn meestal individueel, zodat jij in je eigen tempo vooruit kunt gaan. Ruud zijn motto met lesgeven en bandcoaching is de passie in muziek over te dragen. Dit is dan ook de belangrijkste factor tot vele jaren plezier en succes in muziek.