Lianne Rijkers

Ooit begon ze als zestienjarige met haar vriendinnetje aan een cursus keramiek in een achteraflokaaltje achter de WeRe-Di op de Maastrichterweg. Het is bijna een halve eeuw geleden, maar de stalen toegangstrap herinnert ze zich nog goed. Het materiaal klei pakte haar en sindsdien heeft ze het nooit meer losgelaten. Het is een aards, zacht, flexibel, makkelijk (ver)vormbaar en recyclebaar materiaal. Kortom, een fijn medium om je ideeën tot uitdrukking te brengen.

Lianne Rijkers heeft de Academie voor Beeldende Kunst & Vormgeving gevolgd in ’s-Hertogenbosch. Naast te hebben geproefd van o.a. monumentale vormgeving, (vrije) kalligrafie, edelsmeden, bronsgieten, modeltekenen en (3 jaar) portretboetseren is ze afgestudeerd in keramiek. Een gedegen opleiding waarbij alle kanten van het ambacht werden belicht. Haar hart ligt bij het lesgeven om door middel van klei anderen te inspireren en mogelijkheden te bieden.

Als echte ‘Valkenswirtse’ vindt ze het van belang dat creatieve cursussen in Valkenswaard beschikbaar zijn en blijven. Ze heeft zich hier dan ook altijd hard voor gemaakt. Als docente keramiek ziet ze hoe creativiteit de mens kan dienen om zich te ontwikkelen en te ver-beter-en. Er wordt letterlijk en figuurlijk heel wat (klei) verwerkt. En dat doet een mens goed. Gelukkig wordt er nu weer hard gewerkt aan de opbouw van een creatief klimaat. Dat is Valkenswaard waard(ig).