Cello

Individuele les

4 - 6 jaar, 7 - 10 jaar, 10 - 15 jaar, Vanaf 15 jaar en Volwassenen vanaf 18 jaar

De cello behoort tot de strijkinstrumenten en wordt met een strijkstok bespeeld. Een cello heeft een mooie, diepe klank die nog het méést lijkt op de menselijke stem. Cello alleen klinkt super mooi, maar ook in combinatie met andere instrumenten zoals in het orkest.
De eerste celli werden bijna 500 jaar geleden in Italië gebouwd. Ze werden toen nog basviool genoemd: het was namelijk de laagst klinkende viool. En de contrabas dan? De contrabas stamt niet af van de vioolfamilie maar van de viola da Gamba, hij lijkt wel een hele grote cello en behoort ook tot de strijkinstrumenten.
Vroeger klemde de bespeler de cello tussen de benen tijdens het spelen. Later werd er een pin onder de cello bevestigd, om het spelen makkelijker te maken.
Andrea Guarneri, een Italiaanse vioolbouwer uit Cremona, noemde het instrument violoncello. De violoncello werd zó populair dat ook Stradivarius, een heel bekende vioolbouwer, ze ging bouwen.
De cello speelt vaak de baspartij, bijvoorbeeld in het orkest. Maar ook als solo instrument is de cello prachtig.

Praktische info

Voor jonge (aankomende) cellisten is er de cursus Kleuter Cello.

  • Jeugd t/m 20 jaar heeft wekelijks 20 minuten (individueel) les. 
    Op aanvraag is een langere lestijd mogelijk, voor meer informatie en het bijbehorend tarief kun je terecht bij de administratie.

  • Volwassenen vanaf 21 jaar hebben wekelijks 30 minuten (individueel) les.
    Daarnaast kan gekozen worden voor een leskaart.