Keyboard

Individuele les

4 - 6 jaar, 7 - 10 jaar, 10 - 15 jaar, Vanaf 15 jaar en Volwassenen vanaf 18 jaar

In je eentje klinken alsof er een hele band staat te spelen. Met een keyboard kan het! Maar ook zonder al die wonderknopjes en de computer moet een toetsenist een knap staaltje kunnen laten horen…
Het keyboard is ontstaan vanuit de piano en het orgel, kijk maar eens goed naar de toetsen! Rond 1935 introduceerde het orgelmerk Hammond het eerste elektronische orgel. Nog steeds is het geluid van de oude Hammond orgels heel populair bij popbands. Rond 1970 werden er ook elektronische orgels gemaakt met daarbij een ritmebox en kon je met één toets een heel akkoord laten klinken. Zo’n groot orgel was alleen wel onhandig en zo ontstond het keyboard, een veel kleiner instrument. Al snel maakten fabrikanten steeds betere, mooiere en realistische geluiden waarbij ze ook de geluiden van echte instrumenten opnamen en in de computer van het keyboard stopten. Dit noemen we de ‘sample techniek’. Zo namen ze bijvoorbeeld alle tonen van de viool op. Als je het keyboard dan instelt op ‘viool’ hoor je bij het spelen het geluid van de viool. En daarom kun je op een keyboard zomaar heel veel verschillende instrumenten laten horen!
Het keyboard is niet meer weg te denken in de popmuziek. En zoals gezegd, kun je met een keyboard
heel makkelijk een instrument tevoorschijn toveren die helemaal niet in de band zit. De toetsenist van een band kan dan ook in zijn eentje de ‘sound’ van de hele band bepalen!

Praktische info

  • Jeugd t/m 20 jaar heeft wekelijks 20 minuten (individueel) les. 
    Op aanvraag is een langere lestijd mogelijk, voor meer informatie en het bijbehorend tarief kun je terecht bij de administratie.

  • Volwassenen vanaf 21 jaar hebben wekelijks 30 minuten (individueel) les.
    Daarnaast kan gekozen worden voor een leskaart.